Åpenhetsloven
Om åpenhetsloven
Åpenhetsloven skal fremme virksomheter sin respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, samt sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Om oss, produkter, tjenester og markedet vi operer i
Vi i HGN Elektro AS er stolte av å være en trygg og seriøs leverandør av elektrotjenester til privatpersoner, næringsliv og offentlig sektor i Oslo og omegn. Siden vår etablering i 2017 har vi vokst til over 70 ansatte og oppnådd en årlig omsetning på rundt 100 millioner kroner. Vår visjon er å levere tjenester med høy kvalitet, støttet av våre autorisasjoner som elinstallatør og sentralt godkjent ansvarsrett. Som Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift er bærekraft en integrert del av vår drift, og vi fokuserer på energieffektive løsninger og ansvarlige valg. Vi legger stor vekt på HMS og har en inkluderende kultur med likestilling som et viktig prinsipp. Som godkjent lærebedrift bidrar vi til å utvikle fremtidens fagfolk og ivaretar vårt samfunnsansvar i tråd med Åpenhetsloven, som fremmer menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Hvordan vi arbeider med Åpenhetsloven
HGN Elektro AS er underlagt åpenhetsloven. Vi ønsker å jobbe i tråd med kravene i loven, og etterstreber dette i alle deler av vår forretningsdrift. Arbeidet med åpenhetsloven må sees i sammenheng med selskapets overordnede strategi, herunder øvrige arbeider innenfor HMS, likestilling og bærekraft. Med bakgrunn i Åpenhetslovens § 4, så har vi hatt hovedfokus på alle leverandører og forretningsforbindelser vi har formelle samarbeidsavtaler med, og/eller gjort gjentatte kjøp over MNOK 0,1 i foregående år, samt leverandører i særlig risikoutsatte bransjer. Ved vurdering av risiko av våre leverandører og forretningsforbindelser, har vi blant annet vurdert selskapene ut i fra geografi, bransje og produkt. Vi har videre lagt til grunn åpen informasjon om selskapets arbeid med sosial bærekraft, herunder eventuelle redegjørelser i tråd med åpenhetslovens krav. Vi samarbeider videre tett med bransjeorganisasjoner og øvrige bransjeaktører i arbeidet med åpenhetsloven hva gjelder informasjonsinnhenting og oppfølging av tiltak.
Arbeidet med åpenhetsloven er grovt sett organisert i følgende arbeidsfaser:
Tilrettelegging
-
Etablere omfang for arbeidet med åpenhetsloven og aktsomhetsvurderingene
-
Involvere deltakere i arbeidet med åpenhetsloven og aktsomhetsvurderinger
-
Identifisere og analysere interessenter til arbeidet med åpenhetsloven
Aktsomhetsvurderinger
-
Forankre arbeidet med åpenhetsloven
-
Forankre retningslinjer for ansvarlig næringsliv
-
Kartlegge faktiske og mulige negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
-
Iverksette tiltak for faktiske forhold og vesentlig risiko
-
Kontrollere og dokumentere effekt av tiltak
-
Kommunisere med interessenter
-
Gjenopprette og erstatte ved faktisk skade på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold
Redegjørelse
-
Årlig redegjørelse av resultater fra aktsomhetsvurderingene (innen 30. Juni hvert år)
Svare på spørsmål
-
Sikre at alle kan komme i kontakt med oss og stille spørsmål til oss om hvordan vi arbeider med åpenhetsloven og resultater fra våre aktsomhetsvurderinger
Denne prosedyren er basert på metodikk og digitale arbeidsflater fra Tavler AS.
HGN Elektro AS sine retningslinjer for ansvarlig næringsliv
HGN Elektro AS sine retningslinjer er forankret i styret og er implementert i bedriften.
Retningslinje |
Bruk av retningslinje |
Policy for ansvarlig næringsliv |
Policy for ansvarlig næringsliv skal brukes internt i vår egen bedrift og også overfor våre leverandører og forbindelser, slik at vi alle jobber systematisk og i samme retning når det gjelder ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Policy for ansvarlig næringsliv i bedriften er et integrert policy-dokument, som ivaretar alle tre fokusområder (menneskerettigheter, anstendige arbeidsforhold og ytre miljø) for ansvarlig næringsliv. |
Etiske retningslinjer |
Etiske retningslinjer brukes internt i vår egen bedrift og også overfor våre leverandører og forbindelser, slik at vi alle er omfattet av de samme retningslinjene for etisk forretningsvirksomhet. |
Krav til leverandører og forbindelser |
Dette styrende dokumentet brukes som vedlegg til standardkontrakter med leverandører/forbindelser, slik at vi avtalefester hensyn til ansvarlig næringsliv i alle kontraktsinngåelser. |
Resultat fra vårt arbeid med aktsomhetsvurderinger
Vi har identifisert følgende risikoer og/eller faktiske hendelser med negativ påvirkning på ansvarlig næringsliv:
HMS hos små og mellomstore samarbeidspartnere
Konsekvens 🟡, Sannsynlighet 🟡
Hva er vi usikre på?
HGN Elektro AS har samarbeidspartnere og/eller underentreprenører i noen av prosjektene vi er involvert i. Dette er ofte små og mellomstore selskaper innenfor relaterte håndverksfag som snakker, rørlegger o.l. Vi er usikre på om våre underentreprenører/samarbeidspartnere har tilfredsstillende retningslinjer og policyer for helse, miljø og sikkerhet i egne selskaper, med bakgrunn i at dette er små og mellomstore bedrifter. Vi har etablert gode interne rutiner for HMS, herunder avviksrapportering, og ønsker å videreføre og styrke dette arbeidet ovenfor våre samarbeidspartnere/underentreprenører i de prosjektene hvor vi er involvert.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi mener risikoen for brudd på retningslinjer og policyer for helse, miljø og sikkerhet i de prosjektene hvor vi er involvert er middels og at konsekvensen ved brudd kan være middels da dette kan gå utover liv og helse for den enkelte arbeidstaker. Dette i hovedsak fordi det er en generell bransjerisiko i bygg- og anleggsbransjen med HMS, og rapportering av avvik.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Bidra til kompetanseheving og fokus rundt HMS
Vi skal bidra til kompetanseheving rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS) blant våre samarbeidspartnere og underentreprenører ved å inkludere dette som et fast punkt på agendaen i bygge- og prosjektmøter. Dette vil sikre at HMS blir et kontinuerlig fokusområde og at alle involverte parter er oppdatert på de nyeste retningslinjene og beste praksisene. I tillegg vil vi aktivt følge opp HMS-rutiner og avviksrapportering i de prosjektene hvor vi deltar. Dette innebærer regelmessige kontroller og evalueringer for å sikre at alle HMS-krav blir overholdt, og at eventuelle avvik blir identifisert og håndtert på en effektiv måte. Ved å ha en systematisk tilnærming til oppfølging av HMS-rutiner, kan vi bidra til å skape en tryggere arbeidsplass og redusere risikoen for ulykker og skader. Videre vil vi tilby opplæring og veiledning til våre samarbeidspartnere og underentreprenører for å styrke deres kompetanse innen HMS. Dette kan inkludere kurs, workshops og andre læringsaktiviteter som er tilpasset deres spesifikke behov og utfordringer. Ved å investere i kompetanseheving, kan vi bidra til å bygge en sterkere HMS-kultur og sikre at alle involverte parter har den nødvendige kunnskapen og ferdighetene for å opprettholde høye HMS-standarder.
Vi forventer at økt fokus og oppfølging rundt helse, miljø og sikkerhet (HMS) i prosjekter hvor vi er involvert, vil føre til betydelig økt kompetanse og etablering av gode rutiner og retningslinjer hos våre tilknyttede underentreprenører. Dette vil igjen fremme anstendige arbeidsforhold og bidra til en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. Ved å inkludere HMS som et fast punkt på agendaen i bygge- og prosjektmøter, sikrer vi at alle parter er oppdatert på de nyeste retningslinjene og beste praksisene. Dette kontinuerlige fokuset på HMS vil bidra til å bygge en sterkere HMS-kultur blant våre underentreprenører, noe som er avgjørende for å opprettholde høye standarder og minimere risikoen for ulykker og skader. I tillegg vil vi aktivt følge opp HMS-rutiner og avviksrapportering i de prosjektene hvor vi deltar. Dette innebærer regelmessige kontroller og evalueringer for å sikre at alle HMS-krav blir overholdt, og at eventuelle avvik blir identifisert og håndtert på en effektiv måte. Ved å ha en systematisk tilnærming til oppfølging av HMS-rutiner, kan vi bidra til å skape en tryggere arbeidsplass og redusere risikoen for ulykker og skader. Videre vil vi tilby opplæring og veiledning til våre underentreprenører for å styrke deres kompetanse innen HMS. Dette kan inkludere kurs, workshops og andre læringsaktiviteter som er tilpasset deres spesifikke behov og utfordringer. Ved å investere i kompetanseheving, kan vi bidra til å bygge en sterkere HMS-kultur og sikre at alle involverte parter har den nødvendige kunnskapen og ferdighetene for å opprettholde høye HMS-standarder. Gjennom disse tiltakene forventer vi å oppnå en betydelig forbedring i HMS-kompetansen blant våre underentreprenører. Dette vil ikke bare bidra til å sikre at alle HMS-krav blir overholdt, men også til å fremme en kultur for kontinuerlig forbedring og ansvarlighet. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte.
-
Gjennomføre stikkprøver hos samarbeidspartnere
Vi ønsker å styrke kontrollen av våre samarbeidspartnere og underentreprenører i de prosjektene hvor vi er involvert og har et overordnet ansvar, ved å utføre stikkprøver. Dette tiltaket er en del av vår forpliktelse til å sikre at alle våre samarbeidspartnere og underentreprenører overholder våre strenge krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS), samt nasjonale lover og forskrifter. For å oppnå dette vil vi gjennomføre stikkprøver som er risikobaserte. Dette innebærer at vi vil fokusere på samarbeidspartnere og underentreprenører som opererer i bransjer eller områder med høyere risiko for brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter. Vi vil etterspørre og kontrollere at HGN Elektro AS sine vedtatte leverandørkrav følges, og at våre samarbeidspartnere og underentreprenører har og følger de nødvendige rutiner og retningslinjer som følger av nasjonale lover og forskrifter. Spesielt vil vi følge opp om selskapene etterlever internkontrollforskriften (HMS). I praksis betyr dette at vi gjennom våre stikkprøver vil innhente informasjon om arbeidsforholdene rundt ansettelseskontrakter, HMS-rutiner, samt avviksrapportering og oppfølging blant våre samarbeidspartnere og underentreprenører. Dette vil gi oss en bedre forståelse av arbeidsforholdene i hele leverandørkjeden og hjelpe oss med å identifisere eventuelle brudd på menneskerettigheter eller avvik fra våre krav.
Ved å gjennomføre stikkprøver, så forventer vi å øke fokuset på anstendige arbeidsforhold og øke sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede. Vi tror derfor at stikkprøver vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. HGN Elektro AS vil også, gjennom stikkprøver og innhenting av informasjon, være i stand til å iverksette mer målrettede tiltak. Dette gir oss muligheten til å innta en proaktiv rolle overfor våre samarbeidspartnere og underentreprenører for å fremme anstendige arbeidsforhold, i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi. Videre vil vi bruke resultatene fra stikkprøvene til å utvikle og forbedre våre egne retningslinjer og prosedyrer. Dette vil sikre at vi kontinuerlig forbedrer vår tilnærming til HMS og opprettholder høye standarder i hele vår leverandørkjede. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. I tillegg vil stikkprøvene gi oss verdifull innsikt i de faktiske arbeidsforholdene hos våre samarbeidspartnere og underentreprenører. Denne innsikten vil gjøre oss i stand til å identifisere og adressere eventuelle problemer på et tidlig stadium, før de utvikler seg til større utfordringer. Dette vil også styrke vårt samarbeid med samarbeidspartnerne, da vi kan tilby støtte og veiledning for å hjelpe dem med å oppfylle våre krav og standarder. Samlet sett vil gjennomføringen av stikkprøver bidra til å styrke vår leverandørkjede, forbedre arbeidsforholdene for alle involverte, og sikre at vi opprettholder vår forpliktelse til bærekraft og ansvarlighet. Dette er i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi og vårt mål om å fremme anstendige arbeidsforhold i hele vår verdikjede.
Innleie av personell
Konsekvens 🟡, Sannsynlighet 🟢
Hva er vi usikre på?
HGN Elektro AS leier inn personell fra hovedsakelig store samarbeidspartnere til noen av prosjektene vi er involvert i. Disse selskapene har publisert tilfredsstillende og god informasjon om hvordan de jobber med HMS og oppfølging av egen leverandørkjede og/eller er sertifisert gjennom NHO eller Arbeidstilsynet. Vi har derfor ingen indikasjoner på at våre leverandører av personell bryter anstendige arbeidsforhold eller menneskerettigheter, men ønsker å overvåke denne leverandørgruppen, da tjenestene de leverer er vesentlige for oss. Det er også en identifisert bransjerisiko at det kan forekomme brudd på arbeidsvilkår som arbeidstid, lønn og HMS-krav.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi mener risikoen for brudd på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter blant våre leverandører av personell er lav til middels, men at konsekvensen er middels basert for at det er en iboende risiko for skade på liv og helse i byggebransjen.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Overvåke tiltakene til våre største leverandører
Våre hovedleverandører av personell har allerede iverksatt tiltak i forbindelse med egne aktsomhetsvurderinger og/eller bærekraftstiltak. Dette har vi kartlagt gjennom vår informasjonsinnhenting. Dette vil vi fortsatt overvåke gjennom vårt leverandørkartleggingssystem. Vi vil i vårt videre arbeid dermed følge opp våre identifiserte risikoer forbundet med innleie av personell gjennom leverandørens tiltak. Dersom vår oppfølging viser at våre leverandøren ikke følger opp egne tiltak, vil vi vurdere risikoen på nytt.
Vi forventer at ved å overvåke tiltakene til våre leverandører, så vil vi få bedre innsikt i risikoen forbundet med innleie av personell, og på den måten kunne treffe tiltak som er bedre om mer virkningsfulle. Vi vil videre kunne øke vår påvirkningskraft mot våre leverandørers av personell, eventuelt treffe andre tiltak.
-
Distribusjon av leverandørkrav
Vi skal distribuere HGN Elektro AS sine leverandørkrav til alle leverandører av personell for bedre forståelse og kompetanse rundt arbeid for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette vil vi gjøre som en generell informasjon til alle leverandører, såfremt den aktuelle leverandøren ikke allerede har dekkende krav/bekreftelser i sine egne kjøpsavtaler.
Ved å informere våre leverandører av personell om HGN Elektro AS sine krav, så forventer vi at de samme kravene vil stiles videre til underleverandører. Vi tror dermed at tiltaket vil øke oppmerksomheten rundt anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter, og på den måten redusere sannsynlighet for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige.
-
Gjennomføre stikkprøver hos utvalgte leverandør
Vi ønsker å styrke kontrollen av våre leverandører av personell ved å utføre stikkprøver for å innhente informasjon om arbeidsforholdene til det innleide personellet. Dette tiltaket er en del av vår forpliktelse til å sikre at alle våre leverandører overholder våre strenge krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS), samt nasjonale regler og retningslinjer. For å oppnå dette vil vi gjennomføre stikkprøver som er risikobaserte, noe som betyr at vi vil fokusere på leverandører og underleverandører som opererer i bransjer eller områder med høyere risiko for brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter. Disse stikkprøvene vil inkludere en grundig gjennomgang av arbeidskontrakter og øvrige arbeidsforhold for å sikre at de samsvarer med våre vedtatte rutiner og retningslinjer. Videre vil vi ha direkte kontakt med våre underleverandører der dette anses relevant, for å få en bedre forståelse av deres arbeidspraksis og for å kunne gi veiledning og støtte der det er nødvendig. Dette vil ikke bare hjelpe oss med å identifisere og håndtere eventuelle avvik, men også bidra til å forbedre arbeidsforholdene for det innleide personellet. Gjennom disse tiltakene forventer vi å øke fokuset på anstendige arbeidsforhold og øke sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede. Vi tror derfor at stikkprøver vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. HGN Elektro AS vil også, gjennom stikkprøver og innhenting av informasjon, være i stand til å iverksette mer målrettede tiltak. Dette gir oss muligheten til å innta en proaktiv rolle overfor våre leverandører og underleverandører for å fremme anstendige arbeidsforhold, i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi.
Ved å gjennomføre stikkprøver forventer vi at fokuset på anstendige arbeidsforhold vil øke betydelig. Dette vil også øke sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede. Vi tror derfor at stikkprøver vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. HGN Elektro AS vil også, gjennom stikkprøver og innhenting av informasjon, være i stand til å iverksette mer målrettede tiltak. Dette gir oss muligheten til å innta en proaktiv rolle overfor våre leverandører og underleverandører for å fremme anstendige arbeidsforhold, i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi. Gjennom stikkprøvene vil vi kunne identifisere spesifikke områder hvor det er behov for forbedringer, og vi vil kunne samarbeide med våre leverandører for å implementere nødvendige endringer. Dette vil ikke bare bidra til å sikre at våre leverandører overholder våre krav, men også til å forbedre deres egne HMS-standarder og praksis. Videre vil vi bruke resultatene fra stikkprøvene til å utvikle og forbedre våre egne retningslinjer og prosedyrer. Dette vil sikre at vi kontinuerlig forbedrer vår tilnærming til HMS og opprettholder høye standarder i hele vår leverandørkjede. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. I tillegg vil stikkprøvene gi oss verdifull innsikt i de faktiske arbeidsforholdene hos våre leverandører og underleverandører. Denne innsikten vil gjøre oss i stand til å identifisere og adressere eventuelle problemer på et tidlig stadium, før de utvikler seg til større utfordringer. Dette vil også styrke vårt samarbeid med leverandørene, da vi kan tilby støtte og veiledning for å hjelpe dem med å oppfylle våre krav og standarder. Samlet sett vil gjennomføringen av stikkprøver bidra til å styrke vår leverandørkjede, forbedre arbeidsforholdene for alle involverte, og sikre at vi opprettholder vår forpliktelse til bærekraft og ansvarlighet. Dette er i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi og vårt mål om å fremme anstendige arbeidsforhold i hele vår verdikjede.
Innkjøp av utstyr fra større norske grossister
Konsekvens 🟡, Sannsynlighet 🟡
Hva er vi usikre på?
HGN Elektro AS skaffer majoriteten av utstyr, deler, materialer og klær fra velrenommerte norske grossister. Disse grossistene samarbeider med underleverandører som opererer innen bransjer og områder hvor det er høyere risiko for brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter, som blant annet produksjon og bearbeiding av tre, tekstiler, metaller, gummi, olje og kjemikalier. I vår leverandørkartlegging har vi samlet informasjon, inkludert publiserte redegjørelser etter åpenhetsloven, som viser at våre største grossistleverandører tar nødvendige tiltak for å sikre at deres underleverandører overholder kravene om anstendige arbeidsforhold og respekt for menneskerettigheter. Vi er imidlertid bevisste på den iboende risikoen knyttet til disse underleverandørenes bransjer, produkter og lokasjoner, og vi ønsker å følge utviklingen nøye for å håndtere denne risikoen på best mulig måte.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi tror sannsynligheten for brudd på menneskerettigheter ved innkjøp av klær og utstyr er på nivå med bransjen, og at det dermed er middels sannsynlighet for brudd, og at dette vil medføre middels konsekvens for brudd på menneskerettigheter.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Distribusjon av leverandørkrav
Vi skal distribuere HGN Elektro AS sine leverandørkrav til alle leverandører av utstyr og deler for bedre forståelse og kompetanse rundt arbeid for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette vil vi gjøre som en generell informasjon til alle leverandører, såfremt den aktuelle leverandøren ikke allerede har dekkende krav/bekreftelser i sine egne kjøpsavtaler.
Ved å informere våre leverandører om HGN Elektro AS sine krav, så forventer vi at de samme kravene vil stiles videre til underleverandører. Vi tror dermed at tiltaket vil øke oppmerksomheten rundt anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter, og på den måten redusere sannsynlighet for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige.
-
Overvåke tiltakene til våre største leverandører
Våre hovedleverandører av utstyr, deler, materialer og klær har allerede iverksatt tiltak i forbindelse med egne aktsomhetsvurderinger og/eller bærekraftstiltak. Dette har vi kartlagt gjennom vår informasjonsinnhenting. Dette vil vi fortsatt overvåke gjennom vårt leverandørkartleggingssystem. Vi vil i vårt videre arbeid dermed følge opp våre identifiserte risikoer forbundet med våre innkjøp gjennom leverandørens tiltak. Dersom vår oppfølging viser at våre leverandøren ikke følger opp egne tiltak, vil vi vurdere risikoen på nytt.
Vi forventer at ved å overvåke tiltakene til våre leverandører, så vil vi få bedre innsikt i risikoen forbundet med innkjøp av deler og utstyr, og på den måten kunne treffe tiltak som er bedre om mer virkningsfulle. Vi vil videre kunne øke vår påvirkningskraft mot våre leverandørers underleverandører.
-
Gjennomføre stikkprøver hos utvalgte grossister
Vi ønsker å styrke kontrollen av våre leverandører og underleverandører ved å utføre stikkprøver for å innhente informasjon om arbeidsforholdene i risikoutsatte land og bransjer. Dette vil vi gjøre ved å sikre at arbeidskontrakter og øvrige arbeidsforhold samsvarer med vedtatte rutiner og retningslinjer i henhold til nasjonale regler og våre leverandørkrav. Stikkprøvene vil være risikobaserte og inkludere direkte kontakt med våre underleverandører der det er relevant.
Ved å gjennomføre stikkprøver forventer vi at fokuset på anstendige arbeidsforhold vil øke, og at sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede vil bli større. Vi tror derfor at stikkprøver vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. HGN Elektro AS vil også, gjennom stikkprøver og innhenting av informasjon, være i stand til å iverksette mer målrettede tiltak. Dette gir oss muligheten til å innta en proaktiv rolle overfor våre leverandører og underleverandører for å fremme anstendige arbeidsforhold, i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi. Gjennom stikkprøvene vil vi kunne identifisere spesifikke områder hvor det er behov for forbedringer, og vi vil kunne samarbeide med våre leverandører for å implementere nødvendige endringer. Dette vil ikke bare bidra til å sikre at våre leverandører overholder våre krav, men også til å forbedre deres egne HMS-standarder og praksis. Videre vil vi bruke resultatene fra stikkprøvene til å utvikle og forbedre våre egne retningslinjer og prosedyrer. Dette vil sikre at vi kontinuerlig forbedrer vår tilnærming til HMS og opprettholder høye standarder i hele vår leverandørkjede. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte.
-
Oppfølging av spesifikk EL-produsent
HGN Elektro AS har en spesifikk leverandør av elektroniske komponenter som vi ønsker å vurdere nærmere basert på omfanget av innkjøpene vi gjør, og et ønske om å innhente mer informasjon. Denne leverandøren vil følges opp individuelt i egne møter, samt gjennom standard oppfølging av leverandører gjennom innhenting av informasjon, utsendelse av leverandørkrav og stikkprøver.
Vi forventer at vi gjennom separat oppfølging av ovenfornevnte leverandør vil innhente informasjon som redegjør for leverandørens oppfølging av egne ansatte, samt underleverandører. Vi har ingen indikasjoner på at det forekommer brudd på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter i dag. Videre tiltak vurderes fortløpende basert på informasjonsinnhentingen.
Innkjøp av utstyr fra mindre norske leverandører
Konsekvens 🟡, Sannsynlighet 🟡
Hva er vi usikre på?
HGN Elektro AS har identifisert noen små og mellomstore leverandører av teknisk utstyr, deler og tilknyttede tjenester. Disse leverandørene har enten underleverandører, eller egen produksjonen av deler/produkter, i områder med økt risiko for brudd på arbeidsforhold og menneskerettigheter,. Dette gjelder blant annet produksjon og bearbeiding av elektriske komponenter, metaller og kjemikalier. Gjennom vår leverandørkartlegging, så har vi ingen direkte indikasjoner på at det forekommer brudd på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter blant våre leverandører og underleverandører. Dog er vi bevisste på at små og mellomstore leverandører ikke har de samme ressursene til å følge opp og bistå sine underleverandører. Vi ønsker på bakgrunn av denne usikkerheten å ta en pro-aktiv rolle for å fremme anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter ovenfor våre små og mellomstore leverandører., herunder systematisere informasjonsinnhentingen i denne leverandørgruppen.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi mener risikoen for brudd på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter blant våre små og mellomstore leverandører først og fremst er knyttet til en generell risiko knyttet til geografi og bransje/produkt. Vi vurderer derfor sannsynligheten og konsekvensen for brudd som middels.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Bidra til kompetanseheving rundt ansvarlig næringsliv
Vi skal bidra til kompetanseheving rundt ansvarlig næringsliv blant våre små og mellomstore leverandører av tilstøtende tjenester og produkter. Disse leverandørene er ofte små og mellomstore selskaper, og vi kan ta en aktiv rolle for å fremme anstendighet i naturlige møtefora, samt ved inngåelse av nye leverandør- og samarbeidsavtaler.
Vi forventer at økt fokus og oppfølging rundt anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter mot våre små og mellomstore leverandører, vil føre til økt kompetanse og bedre rutiner og retningslinjer i de respektive selskapene. Dette vil videre påvirke deres oppfølging av sine underleverandører.
-
Gjennomføre stikkprøver hos utvalgte leverandør
Vi skal ivareta vår påseplikt overfor våre leverandører av relaterte produkter og tjenester for å sikre at det ikke forekommer brudd på grunnleggende menneskerettigheter. I våre stikkprøver vil vi ha et spesielt fokus på å undersøke arbeidsforholdene hos våre leverandører, inkludert om det forekommer avvik i forhold til våre leverandørkrav. Vi vil også undersøke hvordan leverandørene følger opp sine underleverandører på dette området. For å sikre en grundig gjennomgang vil vi inkludere stikkprøver av arbeidskontrakter og rapporter fra underleverandører der dette anses relevant. Dette vil gi oss en bedre forståelse av arbeidsforholdene i hele leverandørkjeden og hjelpe oss med å identifisere eventuelle brudd på menneskerettigheter eller avvik fra våre krav. Gjennom disse stikkprøvene forventer vi å øke fokuset på anstendige arbeidsforhold og øke sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede. Vi tror derfor at stikkprøver vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. HGN Elektro AS vil også, gjennom stikkprøver og innhenting av informasjon, være i stand til å iverksette mer målrettede tiltak. Dette gir oss muligheten til å innta en proaktiv rolle overfor våre leverandører og underleverandører for å fremme anstendige arbeidsforhold, i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi. Videre vil vi bruke resultatene fra stikkprøvene til å utvikle og forbedre våre egne retningslinjer og prosedyrer. Dette vil sikre at vi kontinuerlig forbedrer vår tilnærming til HMS og opprettholder høye standarder i hele vår leverandørkjede. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. I tillegg vil stikkprøvene gi oss verdifull innsikt i de faktiske arbeidsforholdene hos våre leverandører og underleverandører. Denne innsikten vil gjøre oss i stand til å identifisere og adressere eventuelle problemer på et tidlig stadium, før de utvikler seg til større utfordringer. Dette vil også styrke vårt samarbeid med leverandørene, da vi kan tilby støtte og veiledning for å hjelpe dem med å oppfylle våre krav og standarder.
Ved å ivareta vår påseplikt forventer vi at fokuset på anstendige arbeidsforhold vil øke betydelig. Dette vil også øke sannsynligheten for å oppdage eventuelle negative tilfeller i vår leverandørkjede. Vi tror derfor at tiltaket vil redusere sannsynligheten for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige. Gjennom å ivareta påseplikten vil vi kunne identifisere spesifikke områder hvor det er behov for forbedringer. Dette vil gi oss muligheten til å samarbeide med våre leverandører for å implementere nødvendige endringer og forbedre deres egne HMS-standarder og praksis. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. Videre vil vi bruke resultatene fra stikkprøvene til å utvikle og forbedre våre egne retningslinjer og prosedyrer. Dette vil sikre at vi kontinuerlig forbedrer vår tilnærming til HMS og opprettholder høye standarder i hele vår leverandørkjede. Ved å være proaktive og engasjerte i vårt HMS-arbeid, kan vi bidra til å skape en tryggere og mer ansvarlig arbeidsplass for alle involverte. I tillegg vil stikkprøvene gi oss verdifull innsikt i de faktiske arbeidsforholdene hos våre leverandører og underleverandører. Denne innsikten vil gjøre oss i stand til å identifisere og adressere eventuelle problemer på et tidlig stadium, før de utvikler seg til større utfordringer. Dette vil også styrke vårt samarbeid med leverandørene, da vi kan tilby støtte og veiledning for å hjelpe dem med å oppfylle våre krav og standarder. Samlet sett vil gjennomføringen av stikkprøver bidra til å styrke vår leverandørkjede, forbedre arbeidsforholdene for alle involverte, og sikre at vi opprettholder vår forpliktelse til bærekraft og ansvarlighet. Dette er i tråd med vår overordnede bærekraftsstrategi og vårt mål om å fremme anstendige arbeidsforhold i hele vår verdikjede.
-
Distribusjon av leverandørkrav
Vi skal distribuere HGN Elektro AS sine leverandørkrav til alle små og mellomstore leverandører av produkter og tjenester for å fremme bedre forståelse og kompetanse rundt arbeid for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Vi vil
Ved å informere våre leverandører om HGN Elektro AS sine krav, så forventer vi at de samme kravene vil stiles videre til underleverandører. Vi tror dermed at tiltaket vil redusere sannsynlighet for brudd, eller at bruddene blir mindre alvorlige.
Oppgaver for å ferdigstille Åpenhetstavlen
Konsekvens 🟢, Sannsynlighet 🟢
Hva er vi usikre på?
Denne usikkerheten er er kun en midlertidig intern risiko forbundet med ferdigstillelsen av implementeringen av Åpenhetstavlen. Dette risikokortet brukes for å holde oversikt over de oppgavene som man må gjøre for å verifisere informasjonen i tavlen, samt utføre gjenstående oppgaver, før man vedtar redegjørelsen med tilhørende dokumenter (retningslinjer etc.) Interne risikoer, og tilhørende tiltak, skal ikke være en del av selskapets redegjørelse. Tiltakene markeres fullført når implementeringen av Åpenhetstavlen er ferdig, og er kun ment som en intern huskeliste for deltakerne i arbeidet. NB! Tiltak forbundet med øvrige risikoer er en del av det kontinuerlige arbeidet med åpenhetsloven. Disse tiltakene skal gjennomføres iht. vedtatt risiko og tidsfrist, og er en del av selskapets redegjørelse.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
N/A Tiltak som skal fullføres ifm. implementeringen av Åpenhetstavlen.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Gå igjennom leverandørkartleggingen
Forslag til leverandørkartlegging er nå utført. Det er nå viktig at dere går igjennom forslaget som er lagt inn, oppdaterer leverandørkortene med evt. endringer/tillegg, og forankrer at dere kan stå inne for vurderingene av leverandørene deres. Endringer dere kan gjøre er for eksempel: – innleggelse av informasjon dere har om leverandøren. – Endring av bransjekode – Endring av land
Ferdigstilt leverandørkartlegging.
-
Velg hvilke leverandører som skal ha spørreskjema
Forslag til hvem som skal motta spørreundersøkelse er nå utført. Gå over forslaget og evaluer hvilke selskaper deres ønsker å innhente mer informasjon om. Basert på deres vurdering setter dere enten status «JA» eller «NEI» i systemet. Når dere har bestemt hvilke leverandører som skal ha spørreundersøkelsen, så legger dere inn e-post adressen til mottaker i feltet «Offentlig e-post». Når alle e-poster er lagt inn kan dere trykke «Send spørreundersøkelse», og undersøkelsen vil bli opprettet og sendt ut.
Innhenting av ytterligere informasjon.
-
Les igjennom forslag til dokumenter
Forslag til dokumenter er nå utarbeidet. Les gjennom dokumentene nøye, og gjør eventuelle endringer direkte i systemet under fanen «Dokumenter». Det er viktig at dere forankrer og beslutter dokumentene som er foreslått, da dette skal besluttes som deres rutiner og retningslinjer. NB! dersom du har norske og engelske dokumenter, så må endringene gjøres i begge dokumenter.
Ferdigstilte dokumenter.
-
Gi beskjed til Tavler når alle oppgaver er utført
Når alle gjenstående oppgaver er ferdigstilt kan dere gi beskjed til deres kontaktperson i Tavler for ferdigstillelse og bistand til publisering av endelige dokumenter, herunder redegjørelse. Ferdigstilte dokumenter skal vedtas i styret i selskapet, og redegjørelsen skal publiseres iht. beskrevet oppgave i Tavler.
Ferdigstillelse av redegjørelse, herunder forankring av åpenhetsloven i styret og ledelsen.
-
Gjennomgå tekst i tilrettelegging
Teksten som ligger under tilrettelegging brukes videre i redegjørelsen. Det er derfor fint hvis dere ser over teksten, og gjør eventuelle rettelser direkte i tekstboksen.
Ferdigstillelse av redegjørelse.
HMS i egne arbeidsoperasjoner
Konsekvens 🟢, Sannsynlighet 🟢
Hva er vi usikre på?
HGN Elektro AS har gjennom sitt etablerte HMS-system identifisert noen bransjespesifikke risikoer forbundet med HMS i egne arbeidsoperasjoner. Risikoene er blant annet farefulle arbeidsoperasjoner i forbindelse med byggeprosjekter, arbeid med lettere maskiner og verktøy, samt fare for generelle belastningskader ved fysisk arbeid. HGN Elektro AS har systematisert sitt HMS-arbeid gjennom å implementere et eget system for oppfølging av HMS. Systemet er godt implementert i bedriften, og følges opp som en del av selskapets internkontroll med jevnlige rapporteringer.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi mener risikoen for alvorlige brudd og avvik fra etablerte HMS-rutiner, og med det alvorlig skade, har liten sannsynlighet for å inntreffe. Dette på bakgrunn av at HMS er et satsningsområde for HGN Elektro AS, og at det ikke er registrert vesentlige avvik eller alvorlige hendelser per nå. Selskapet har innarbeidede rutiner og systemer etablert, og vil fortsette å forsterke HMS-arbeidet videre. HGN Elektro AS erkjenner dog at det er en iboende risiko for at eventuelle HMS-brudd eller hendelser kan ha alvorlige konsekvenser for selskapet ansatte. Vi ønsker derfor å fortsette å overvåke og følge opp HMS-arbeidet tett i selskapet.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Videreføre selskapets arbeidet med HMS
Vi vil videreføre og forsterke arbeidet med HMS iht. HGN Elektro AS sine pågående initiativer.
Vi forventer at videre styrking av selskapets HMS-arbeid vil føre til økt kompetanse og redusert risiko for alvorlige brudd og skader i våre egne arbeidsoperasjoner.
Diskriminering på byggeplass hvor vi er involvert
Konsekvens 🟡, Sannsynlighet 🟢
Hva er vi usikre på?
Vi opererer i en bransje som kan møte utfordringer knyttet til diskriminering, spesielt med hensyn til kjønn og kulturell/etnisk opprinnelse. Dette er spesielt relevant for ansatte som arbeider på byggeplasser/prosjekter. Derfor er vi usikre på om det forekommer diskriminering i vår leverandørkjede som et resultat av dette. Dette kan representere et problem når det gjelder rekruttering av kvinner til bransjen, samt generell trivsel på arbeidsplassen. Dette er en utfordring som gjelder bygg- og anleggsbransjen i bred forstand, og vi må derfor anta at det også påvirker prosjekter vi er involvert i. Videre er vi usikre på om diskriminering blir rapportert, ettersom vi har indikasjoner på at det kan være ubehagelig å melde fra om slike avvik.
Hvorfor har risikoen fått denne vurderingen?
Vi tror at sannsynligheten for diskriminering på byggeplassen er relativt lav. Konsekvensen av diskriminering ser vi på som middels.
Tiltak for å håndtere risiko
-
Informasjon til egne ansatte
Vi skal sørge for at HGN Elektro AS sine etiske retningslinjer tas i bruk blant våre egne ansatte, samt ha diskriminering på agendaen i leder- og avdelingsmøter gjennom året.
Vi forventer at egne ansatte, gjennom økt kunnskap om likestilling og ikke-diskriminering, vil fremstå som foregangspersoner i egen organisasjon, ovenfor samarbeidspartnere, og ute på byggeplass/prosjekter.
-
Informasjon til underentreprenører
Vi skal distribuere HGN Elektro AS sine leverandørkrav til våre samarbeidspartnere/underentreprenører, samt ha diskriminering på agendaen i utvalgte byggemøter/prosjektmøter gjennom året.
Vi forventer videre at vi gjennom å distribuere egne krav og etiske retningslinjer til våre samarbeidspartnere/underentreprenører vil bidra til økt kunnskap om likestilling og ikke-diskriminering, som igjen vil redusere eller forhindre diskriminering i vår leverandørkjede.
Varsler om faktiske og mulige brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i HGN Elektro AS sine virksomheter
Vi oppfordrer ansatte og andre til å varsle om faktiske eller mulige brudd på anstendige arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter. Det er 3 måter dette kan gjøres på:
-
Varsling internt til bedriften
-
Varsling til offentlig myndighet: Arbeidstilsynet, Forbrukertilsynet, likestillings- og diskrimineringsombudet er eksempel på dette.
-
Varsling til offentligheten, f. eks media.
Vedtatt:
Dato |
|
Signatur styret |
25.11.24 |
|
Elektronisk signert |